Ako som sa stravovala v tehotenstve s Nairou

V 15 rokoch som si začala sama variť, keďže som prešla na vegetariánsku stravu a mamka bola často v koncoch, že varí zvlášť pre mňa a zvlášť pre zbytok rodinky. Dostávala som peniažky, aby som si mohla nakupovať a kuchtiť podľa seba. Kúpila som si knižku Fit s vitamínmi, zopár od Bukovského a zdravá výživa sa stala pre mňa radostnou samozrejmosťou. Keď som spoznala Maťka, bola som v nemom úžase, že mu tiež záleží na kvalite potravy a svoje telo a zdravie si váži natoľko, že si zdravo varil. Keď sme teda počali Nia, jedli podľa vtedajších dostupných informácií najzdravšie ako sa dalo. Veľmi sme sa tešili, že sa na trhu objavili Bio potraviny, ktoré odvtedy tvoria 90 percent potravín v našej domácnosti. (Majú viac vitamínov, neobsahujú jedy z postrekov, neškodia zdraviu pestovateľov a mäso pochádza zo zvierat nekŕmených liekmi s etickými podmienkami pre život, zaručujú každoročnú úrodu, keďže sú prirodzene pestované a hnojené). Po Niovom narodení sme objavili makrobiotiku a rok sme sa snažili jesť prevažne makrobioticky. Časom sme sa oslobodili od klišé makrobiotiky, ale mnoho poznatkov sme si ponechali a riadime sa nimi dodnes. Keďže som Nia kojila 3,5 roka, nedovolila som si počas kojenia spustiť sa zo zdravovýživy, aby som mu v mliečku nedávala škodliviny. Takisto som samozrejme nepila ani ľahký alkohol, nezdržiavala sa v zafajčenom prostredí…Nia som odstavila práve pre to, že sme plánovali ďalšie dieťatko a chcela som mu zo seba dať všetky živiny. Začala som brať Spirulinu na striedačku s Chlorellou, urobila som si klystírový detox a čakala som na vtelenie Nairy. Aj v tehotenstve s ňou som pokračovala v strave na akú sme zvyknutí, aj som brala Chlorellu, keďže je veľmi výživná a v tehotenstve sa jej poberanie odporúča. Dala som dôraz na to, aby som mala absolútne pestrý výber vitamínov a minerálov pre dieťatko, dala som si pozor, aby som vo zvýšenej miere myslela na požívanie: konopného oleja pre jeho omega kyseliny, sezamového oleja pre jeho vysoký obsa vápnika, naklíčené semienka (alfa alfa, žerucha, redkvička, ďatelina), naklíčené strukoviny pre ich obrovské množstvo vitamínov (100 až 1000 násobne viac ako nenaklíčené), kvasenú zeleninu, orechy, mak, riasy Hijiky pre mineral, tekvicový olej s organicky viazaným jódom po nehode vo Fukušime pre ochranu, Melasu pre jej vysoký obsah železa, kokosový olej pre jeho protiplesňové účinky, rovnako čaj Kukicha, ktorý obsahuje aj veľa vápnika, z makrobiotickej stravy to je Miso, tempeh, potom Syrovátka vďaka B vitamínom, pšeničné klíčky pre obrovský podiel kyseliny listovej. Začala som sporadicky jesť aj sardinky Finest z Tesca (asi najkvalitnejšie na bežnom trhu), a Šťastné kura z Tesca (s dôrazom na voľný výbeh, bez antibiotik, šetrne usmrtené), lososa z Aljašky a tresku z Kaufladu s pôvodom z Nového Zélandu, keďže som mala nízku hodntu B 12. Viacero kamarátok ma prosilo o ukážku jedálnička, tak opíšem jeden deň:

Raňajky: obilná kaša s pšeničnými klíčkami, syrovátkou, kokosovým olejom, slivkovým lekvárom, nastrúhanými orechmi a kakaom v prášku

Desiata: orechy alebo ovocie

Obed: Polievka z vlastnej zeleniny s prosom, riasami Hijiki, misom, sušenou petržlenovou vňaťou, gomasiom, sójovou omáčkou a mungom. (mäso nahradí kombinácia zeleniny, obilniny a strukoviny)

Večera: chlieb z vlastnej pekárničky z bio potravín, maslo, nátierka z údeného tofu (recept: jedno údené bio tofu z Kaufladnu alebo Bily, jedno neúdené tofu pokvapkať sójovou omáčkou, pokvapkať citrónom, trošku posoliť, pridať olivový olej a rozmixovať)

Bio potraviny si kupujeme väčšinou v zľave v košickej DM drogérii pred dátumom spotreby, vtedy sú za polovičnú cenu a stoja ako bežné potraviny, potom v Bio trende v Košiciach kupujeme tempeh a miso, semienka na klíčenie, kyslú kapustu, ryžový slad.  Kukichu v obchode Energy, ostatné bio potraviny majú za prijateľné ceny dole v Dargoských potravinách, v Kauflade, v Bile, ale aj Tescu a Metre. Zeleninku máme vlastnú a iné druhy z Tesca keď je v zľave alebo z Metra.

Kupovať zdravé potraviny znamená investovať do svojho zdravia, v prípade bio potravín je to dokonca otázka trvalo udržateľného spôsobu života, lebo klasické pestovanie len ruinuje zem a nič jej nevracia. Potraviny s éčkami ani nespomínam, dávno je známe, že sú rakovinotvorné, sladkosti s éčkami spôsobujú deťom ťažké choroby. My kupujeme zdravé potraviny miesto liekov a rokmi sa nám potvrdilo, že to má zmysel.

Na záver dodám, že japonský znak obilia sa kreslí z dvoch. Jeden znamená ústa a druhý mier.                           Ústa, ktoré žujú obilie, zabezpečujú mier..Je veľmi prospešné miesto zemiakov ako prílohy zaradiť do jedálnička aj pohánku, proso, natural ryžu, bulgur, jačmenné krúpy, amarant, quinou, kukuričnú polentu…uvidíte, ako si pochutíte (recept na kašu ako zemiakovú –povariť proso s karfiolom, posoliť).

Sme to, čo jeme